Laptop Şarj Soketi Tamiri
İstanbul Mecidiyeköy’deki Bilen Servis Merkezimizde, birçok kurum, şirket ve binlerce bireysel kullanıcıya laptop tamiri hizmet kapsamımız içerisinde, laptop şarj soketi tamiri ve değişimi hizmeti vermekteyiz.
Bilen Servis Merkezi olarak, garanti süresi dolmuş ya da farklı sebeplerle garanti dışı kalan Acer, Asus, Casper, Dell, Hp, Lenovo, Monster ve Msi gibi dünyaca ünlü markaların laptop şarj soketi tamiri, bakım, onarım, destek ve yedek parça temini konusunda, sıradan servislere göre daha ekonomik, daha hızlı ve garantili servis deneyimi sunmaktayız.

Laptop Şarj Soketi Neden Arızalanır?
Laptop şarj soketi arızaları, genel olarak fiziksel hasar ve dış etkenler den dolayı arızalanır. Arızalı şarj soketi, cihazın hiç açılmamasına, düzgün şarj olmamasına, veri aktarımında sorunlara ya da diğer donanım problemlerine yol açabilir. Laptop şarj soketi tamiri gerektiren fiziksel hasar ve dış etken sonuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Fiziksel Hasarlar
- Aşırı Kuvvet Uygulama: Şarj kablosunu takarken veya çıkarırken aşırı kuvvet uygulanması, laptop şarj soketin iç yapısında hasara veya kırılmalara neden olur.
- Sık Takma/Çıkarma: Şarj soketine sürekli olarak şarj kablosunun takılıp çıkarılması, zamanla laptop şarj soketin gevşemesine veya hasar görmesine neden olur.
- Yanlış Açıda Bağlantı: Şarj kablosunun yanlış bir açıda ya da eğik bir şekilde bağlanmaya çalışılması, laptop şarj soketin içindeki pimlerin eğilmesine veya kırılmasına neden olur.
- Düşme veya Darbe: Laptopun düşmesi, darbe alması sonucu (“özellikle şarj kablosu takılıyken”) sonucu laptop şarj soketi kırılabilir.
- Normal Aşınma ve Yıpranma: Yıllar süren kullanım sonrası, laptop şarj soketi doğal olarak yıpranabilir. Ancak, bu genellikle uzun bir kullanım sürecinin ardından meydana gelir.
Dış Etkenler
- Sıvı Teması, Yüksek Nem: Eğer şarj soketine sıvı sıçrarsa veya aşırı nemli ortamlardan dolayı laptop şarj soketi sıvıyla temas ederse, bu korozyonun başlamasına neden olabilir. Özellikle tuzlu sıvılar (örneğin ter), şarj soketinde hızlı korozyona yol açabilir.
- Toz ve Kir Birikimi: Laptop şarj soketinin temizlenmemesi ve içerisine toz veya kirin birikmesi, nemle birleşerek korozyona neden olabilir.
Laptop Şarj Soketi Arıza Kontrolünü Nasıl Yapılır
Laptoplarda karşılaşılan şarj soketi arızaları bazen adaptör arızalarıyla karıştırılabilir. Bu iki arıza türü arasındaki farkı ayırt etmek kullanıcılar için zaman zaman zor olabilir. Aşağıda, bu iki arıza türünün nasıl kontrol edilmesi gerektiği hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır.
Şarj Soketi Arıza Kontrolü Nasıl Yapılır?
- Şarj soketini dikkatlice kontrol edin. Deforme olmuş, ezilmiş veya kırılmış pinler var mı diye bakın.
- Adaptör kablosunu şarj soketine takın ve hafifçe hareket ettirin. Eğer sokette oynama veya gevşeklik hissediyorsanız şarj soketiniz arızalı olabilir.
- Adaptör kablosunu sokete takıp çıkarırken, laptopun şarj göstergesinde herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın. Eğer bağlantıda gelip gitme gibi bir kesinti yaşıyorsanız, sokette bir problem olabilir.
- Şarj soketinde bir arıza olup olmadığını tespit etmek için farklı bir adaptörle deneme yapabilirsiniz. Eğer ikinci adaptörle de aynı sorunu yaşıyorsanız, sorun şarj soketinde olabilir.
Şarj Adaptör Arıza Kontrolü Nasıl Yapılır?
- Adaptör kablosunu ve adaptörü görsel olarak kontrol edin. Kabloda herhangi bir ezilme, kırık veya yıpranma var mı diye bakın.
- Adaptörü bir süre prizde bıraktıktan sonra ısınıp ısınmadığını kontrol edin. Aşırı ısınıyorsa veya hiç ısınmıyorsa bu, adaptörde bir sorun olduğunu gösterebilir.
- Adaptörünüzü farklı bir elektrik prizinde deneyerek sorunun prizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol edin.
- Eğer bir multimetre cihazınız varsa, adaptörün çıkış voltajını kontrol edin. Çıkış voltajı, adaptör üzerinde yazan değerlerle eşleşmelidir.
- Eğer elinizde aynı voltaj ve amper değerlerine sahip laptopunuza uygun başka bir adaptör varsa, bu adaptörle laptopunuzu şarj etmeye çalışın. Eğer laptop bu adaptörle çalışıyorsa, sorunun adaptörde olduğunu doğrulayabilirsiniz.
Laptop Şarj Soketi Hasar Durumunda Ne Yapılmalı?
Laptop sarj soketinin fiziksel yada dış etkenlerden dolayı oluşacak hasarlar, soketin kısa devre yapmasına, soket içerisinde oluşabilecek kısa devreler de, metal yüzeylerde yanıklara yol açar. Bu genellikle, laptop şarj soketinin aşırı ısınması ve metal yüzeyin erimesine hatta kısa devre sebebiyet verir. Fiziksel hasar ve dış etkenler haricinde, cihazımıza uyumlu olmayan yanlış kullanılan adaptör de laptop şarj soketimize zarar verebileceği gibi, aynı zamanda laptopun diğer bileşenlerine de zarar verebilir.
Ne Yapmalıyım? Eğer laptop şarj soketinde; soket yapısında kırık, aşınma, ısınma, metal yüzeyde yanma veya korozyon belirtileri fark ederseniz, cihazı kullanmaya devam etmeyin. Bu tür bir sorunla karşıladığınızda laptop şarj soketi tamiri ve değişimi için servisimize başvurmanızı öneririz.
Laptop Şarj Soketi Çeşitleri
Laptop şarj soketleri, farklı üreticilere ve modellere göre değişiklik gösterebilir. Laptoplar da kullanılan şarj soketleri doğrudan laptop anakartına monte edilmiş veya anakarta soket, kablo aracılığıyla bağlantı sağlanmıştır. Dışarıdan bakıldığında, şarj soketleri genellikle birbirine benzer görünse de, her modelin kendine özgü tasarımı ve işlevselliği bulunmaktadır. Kullanılan bazı yaygın laptop şarj soketi türleri şunlardır.
- Silindirik Tip Şarj Soketi: Bu tür, birçok laptop üreticisi tarafından kullanılan en yaygın şarj soketi türlerinden biridir. Silindirik bir iç yapıya sahiptir ve genellikle içerisinde bir pin bulunur.
- USB Tip Şarj Soketi: Genel olarak Lenovo marka laptoplar da kullanılan, görünüm olarak USB girişine benzediğinden teknik servisler tarafından USB tip şarj soketi olarak adlandırılır.
- USB Tip-C: Son yıllarda, bazı laptop üreticileri şarj için USB Tip-C konektörlerini benimsemeye başladı. Bu, veri transferi, görüntü aktarma hem de enerji taşıma yeteneğine sahip bir konektördür. Özellikle yeni nesil laptoplarda daha yaygın olarak görülmektedir.
- Manyetik Konektör (MagSafe): Bu, özellikle Apple’ın MacBook serisi için özgü bir konektördür. Kullanıcı, kablo üzerinde herhangi bir çekme veya gerilme olduğunda konektörün kolayca ayrılmasını sağlayan manyetik bir tasarıma sahiptir.
Laptopların şarj soketleri (Dc Jack) ve konektörleri, her marka ve modele bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Laptop şarj soketi tamir işlemlerimizi 3 saat gibi kısa bir sürede tamamlıyoruz. Ancak bu süre zarfında dilerseniz ekstra bir hizmet olarak koruyucu bakım hizmetimizden de yararlanabilirsiniz. Termal bakım ve fan temizliği gibi koruyucu bakım hizmetlerimiz laptop şarj soketi tamiri sırasında yarı fiyatına sunulmaktadır.
Eğer laptop şarj soketi tamiri, değişimi ve koruyucu bakım hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, bize ulaşabilirsiniz.